För att praktiskt följa upp mina tidigare noteringar om Signal skulle jag vilja dela med mig av mina bästa tips för att hålla Signal-konversationer säkra. Eftersom Signal både är fullsträckskrypterat och användarvänligt så hoppas jag verkligen att fler börjar använda det för vardagskommunikation. Det jag också gillar med Signal är att det är ganska ”rent” i förhållande till de flesta andra messengers – Signal gör mer eller mindre en grej (erbjuder säker kommunikation) men det gör man bra, utan massa specialfunktioner, effekter eller onödiga dataläckor.
Tips 1: Välj smarta användarnamn och gruppnamn. Signal kräver inte att du använder ditt registrerade dop-namn, utan du kan kalla dig något annat som du tycker är rimligt. Jag brukar använda mitt förnamn för att kunna bli identifierad, men har flera vänner och bekanta som använder online-alias av olika slag för att känna sig lite tryggare.
När jag skapar chat-grupper brukar jag försöka välja namn som är tydliga men inte avslöjande. Eftersom jag jobbar mycket med aktivister i lustiga länder brukar jag undvika att kalla grupper för ”Planering av /hemlig sak/ med /hemlig grupp/ i /hemligt land/”. Det vore helt enkelt dåligt om aktivisterna hamnade i trubbel och den typen av chattar blev synliga. Istället brukar jag kalla grupperna för ”Tisdagsgruppen”, något slags nonsens eller olika varianter på deltagarnas initialer – något unikt men inte problematiskt. Samma teknik går förstås att använda om man inte befinner sig i samma utsatta situation som många av de aktivister jag pratar med, typ om man vill ha en privat chat med sin pojkvän eller om man har en stödgrupp med sina närmaste vänner.
Nuförtiden kan man dessutom välja att identifiera sig med användarnamn istället för telefonnummer. Det har varit en feature som efterfrågats i många år, och som äntligen rullats ut nu under våren. Det gör att jag exempelvis heter ”dekaminski.26” (man väljer användarnamn och får två slumpade siffror som påhäng), och då slipper dela ut mitt telefonnummer till höger och vänster. Min jobb-Signal heter ”marcin_otf.26” vilket är smidigt eftersom jag inte använder min jobbtelefon till att ringa och därför inte vill ha samtal till den.
Tips 2: Ställ in försvinnande meddelanden. Både i privata chattar och chattgrupper kan man enkelt ställa in försvinnande meddelanden. Det är ett smart sätt att se till att man inte klampar runt med massa överskottsinformation på fickan. Man kan numera också ställa in det som förval för alla chattar man startar – supersmart.
Det kan förstås finnas många anledningar till att man vill göra detta. För mig handlar det ofta om att jag inte vill att mina motparter ska ha för mycket chatthistorik i telefonen om något skulle gå fel. Men det kan också vara ett enkelt sätt att bättre kontrollera vad man oroar sig för om ens telefon blir stulen eller tappas bort. Fullsträckskrypteringen skyddar nämligen informationen mellan din och din motparts telefon – men kommer någon över din telefon och lyckas ta sig in (om du exvis har en dålig pinkod) så kan man också komma åt historiken i Signal.
Jag är ibland lite kluven till att internet glömmer saker väldigt fort, och har därför varit lite vacklande kring hur mycket jag uppskattar den här funktionen. Samtidigt tror jag det finns fler fördelar än nackdelar, och jag brukar därför gilla att sätta fyra veckor som ett slags hanterbar kompromiss.
Tips 3: Verifiera betrodda kontakter. Eftersom Signal är kryptografiskt verifierbart kan man genom appen bekräfta sina motparters identitet – och därmed bekräfta att man vet vilken enhet man egentligen pratar med.
Man gör detta genom att klicka på en kontakts namn högst upp i chatten, välja ”Visa säkerhetsnummer” och därefter antingen använda den smidiga QR-scannern (om man är på samma plats) eller jämföra den långa sifferkoden (genom exempelvis telefon eller något annat medium) – och om allt stämmer klickar man på ”Markera som verifierad”.
Fördelen med detta är att man i alla aktiva chattar får en liten varningstext när något händer med mottagarens telefon (exvis om personen byter enhet eller installerar om appen) men också om Signal i sig inte kan verifiera trovärdigheten i fullsträckskrypteringen. Det innebär att appen varnar om något lustigt händer. Ofta är det enkelt att förklara – typ att mobilen hängde sig och man var tvungen att fabriksåterställa – men det är en rätt basal funktion för att man ska känna sig lite mer säker.
Notera att det också är bra att ha andra sätt att verifiera vem man egentligen pratar med, det räcker inte alltid att veta att enheten är densamma. Jag brukar exempelvis motbekräfta identiteter via en annan kanal (typ ringa, maila, videochatta eller liknande) men man kan också använda sig av något slags säkerhetsfras. Båda dessa metoderna är också utmärkta för den som plötsligt får lustiga meddelanden av typen ”hej det är ditt barn, min mobil är trasig men jag skulle behöva pengar kan du swisha till min kompis på det här telefonnumret” eller ”jag skulle behöva hjälp att logga in på den här nättjänsten, kan du klicka på den här länken”. Då kan det vara bra att kontrollera vem man egentligen pratar med genom att ställa motfrågor som ”vad åt vi för middag igår”, ”när träffades vi senast” eller något annat som känner mer eller mindre slumpmässigt men unikt.
Bedragarnas metoder är många och det är bra att vara lite på sin vakt.