Att ha en duglig VPN är helt avgörande av många olika anledningar. Det är bra att ha om man planerar att ansluta till ett offentligt trådlöst internet (tex på en flygplats), eller om man är orolig för att någon snokar på ens uppkoppling (tex om man vill fildela eller göra något annat spännande). Men det kan också finnas andra användningsområden.
I Kenya pågår nu sedan en veckan tillbaka stora protester mot vad som uppfattas som extrema skattehöjningar som främst slår mot dem som har minst pengar att röra sig med. Regeringen satte in militär mot sin egen befolkning och häromdagen dödades en nittonåring som deltog i protesterna. Som ett led i kraftsamlingen mot protesterna har regeringen via sin kontroll över de statliga telekombolagen över hela landet blockerat användandet av flera populära sociala medier. Tanken har säkerligen varit att göra det svårare för demonstranter att organisera sig.
För att komma runt blockeringen av sociala medier verkar många börjat använda sig av VPN:er. I praktiken innebär det att de från sin mobil eller dator via en krypterad tunnel först surfar till en säker server i ett annat land innan de studsar tillbaka till det kenyanska nätet. På så sätt spelar det ingen roll vilka begränsningar de kenyanska telekombolagen lägger på sina nät, eftersom användarna enkelt kringgår det.
På Open Technology Fund finansierar vi en hel del VPN-utveckling och distribution. Minst 40 miljoner internetanvändare varje månad kopplar upp sig via en VPN som OTF betalar för. Och de flesta säkra VPN-lösningarna som finns baserar sina lösningar på teknik där vi finansierat utvecklingen. En av de VPN-leverantörer vi arbetar med gav mig den här grafiken som visar hur användandet i Kenya skjuter i höjden:
Vi jobbar hårt med ”våra” VPN-leverantörer för att säkerställa att de når fram dit det behövs. Mest fokus har vi på användare i Ryssland, Kina och Iran – men även andra länder täcks via våra pengar.
Vill man ha en bra VPN som normalkonsument kan det vara svårt att välja. Många VPN-leverantörer lovar guld och gröna skogar. Mina huvudtips brukar vara att man ska a) undvika gratis-lösningar och b) lägga lite tid på att välja en riktigt bra leverantör. Mitt stalltips är sedan en tid tillbaka Mullvad – en prisvärd och trygg VPN som verkligen värnar om sina användare.