Jag har skrivit om spionprogrammet Pegasus tidigare, som ihop med spionprogrammet Predator tillhör de mest mytomspunna och troligtvis också mer effektiva metoderna för att avlyssna aktivister, granskande journalister eller oppositionspolitiker.
För gemene person kan ju den typen av högteknologiska hot vara rätt främmande. Också eftersom en infektion av Pegasus sägs kosta multum.
Betyder det att den som inte är aktivist, granskande journalist eller oppositionspolitiker i ett komplicerat land är säker från spionprogram? Tyvärr inte. Det finns en hel konsumentmarknad för appar som är designade att spionera på helt vanliga människor.
Jag har tappat länken, men för snart femton år sedan kampanjade jag högt och ljudligt mot ett företag som sålde ”säkerhetslösningar” för familjer. En av lösningarna var en app som man kunde positionera telefoner via, ungefär som de funktioner som idag är inbyggda i vilken telefon som helst. Reklam gjorde man genom stora affischer på busskurer med texten ”Vet du vad din sambo gör ikväll?”.
Det var min första närkontakt med kommersiell ”stalkerware”.
Efter ett tags drevande tog företaget bort just det kampanjmaterial som jag och andra menade kunde uppmuntra till könsbaserat våld, framförallt mäns våld mot kvinnor, där fysisk (och digital) makt eller kontroll är en viktig komponent. Men problemet är större nu än då.
Häromsistens aktualiserades den här frågan i min närhet. En bekant till mig hörde av sig och förklarade att hens partner hade ett ex som helt uppenbart visste ”allt” (mina citationstecken) om vad partnern gjorde på sin telefon. Allt om chattar, möten, platser man besökt, osv.
Min bekanta kunde för allt i världen inte förstå hur det här gick till – men hade googlat fram konceptet spionprogram, eller som i det här fallet – misstänkt stalkerware. Hen bad mig att förklara vad man kunde göra för att ta reda på att man är offer för den här typen av digitalt spionage, och också vad man kan göra åt det.
Android-telefoner är lurigare på den här fronten. Det är lättare att dölja appar från användare, och därmed också lättare att installera näst intill osynliga appar som avlyssnar telefonen och antingen ger en spionerande motpart fjärråtkomst till telefonen i sin helhet eller skickar förutbestämd data till spionen.
Min bekants partner använder iPhone, vilket gör marknaden för stalkerware betydligt mindre. Men emellanåt är det trots det svårt att veta om man är drabbad. Här är guiden som jag satte ihop – jag tar gärna emot kommentarer på förbättringar.
För att kontrollera telefonen så gott man kan kan på egen hand så gör detta:
- Kolla app-biblioteket efter appar som inte borde vara där
- Kolla inställningar > batteri för att se om någon app drar orimligt mycket batteri (spionprogram som ligger och lurar i bakgrunden gör ofta det)
- Kolla inställningar > mobilnät för att se om någon app drar oväntat mycket data
- Kolla inställningar > integritet och säkerhet för att dubbelkolla vilka appar som har behörighet till platstjänster, kamera, mikrofon, lokalt nätverk, osv
- Kolla inställningar > VPN och enhetshantering för att se om någon profil lagts till där som inte borde vara där
Det kan vara en bra idé att radera alla okända eller onödiga appar, eftersom vissa ovanliga appar innehåller skrot man inte vill ha – alt är kamouflage för spionappar. Det är alltid bra att bara behålla det man verkligen behöver, och se till att det är uppdaterat från Appstore. Skulle telefonen vara jailbreakad (det brukar då finnas en alternativ Appstore som heter ”Cydia”, ”Sileo” eller ”Zebra”) så är det ett dåligt tecken.
Om man är bombis på att det är något spionprogram på telefonen så finns det olika lösningar med olika jobbighets-grad:
- Se till att telefonen är uppdaterad till senaste iOS. Det är det effektivaste sättet att se till att telefonen inte är ”hackad”/jailbreakad – och man får också roliga emojis på köpet (som jag skrev om i senaste nyhetsbrevet)
om ni inte upplever att det funkar så:
- Se till att ens iCloud-konto har tvåfaktor-autentisering påslaget.
- Dubbelkolla så det inte är några okända enheter kopplade mot ens iCloud-konto.
- Följ Apples egna instruktioner för att säkra upp iCloud-kontot så gott det går.
om man inte upplever att det funkar så:
- Koppla bort iCloud från telefonnumret. Återställ telefonen. Installera ett nytt fräscht iCloud på telefonen och koppla därefter på telefonnumret igen. Då ser man till att det inte ligger något dåligt synkat mot tidigare iCloud.
Sist men inte minst är det bra att också fundera på om man verkligen är säker på att det är spionprogram eller om personen snarare är oerhört framgångsrik snokig? Toxisk nyfikenhet kan vara lurigare än man tror, och även icke-digital sjuklig svartsjuka, besatthet eller kontrollbehov kan vara nog så jobbigt – emellanåt till och med potentiellt farligt.
Viktigt att notera är att om den misstänkta spionerande motparten gör något som är olagligt, eller om det finns bevis för något slags brottsliga planer – då ska det polisanmälas (och då ska telefonen INTE återställas, eftersom polisen kan behöva göra forensiska undersökningar på den). Stalking är sedan några år tillbaka ett ofredandebrott och den som är skyldig ska lagföras.
NYTT: Lyssna på inlägget som ”AI”-genererad podd! |