När AI avslöjar Twitter-trollen åt oss

När Elon Musk köpte upp Twitter och oväntat fort stöpte om det till X gjorde jag en rad utspel. De flesta handlade om att ett av Musks första drag var att lägga ner det insynsråd – Trust & Safety Council – som jag som ende svensk var del av. Jag kallade det bland annat en ”allvarlig förtroendeskada” att man inte tog mänskliga rättigheter på allvar:

”Framtiden för Twitter som en trygg och säker plattform för alla är mer osäker än någonsin. Det är uppenbart att Twitter under Musks ledning vill göra sig av med kritiker. Nedläggningen av rådet innebär en allvarlig förtroendeskada för Twitter, i en tid när tilliten för de stora plattformarnas engagemang för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter är viktigare än någonsin.”

Jag pratade också om hur de rättighetsbaserade samtalspartner Twitter haft under många år nu blev ghostade, förklarade hur Musks galenskap devalverade värdet för Twitter som produkt och liknade Twitters dalande resa vid en långsamt pågående bilkrasch.

Nu har det gått en tid, Twitter heter sedan länge X. Många rimliga röster har på grund av plattformens totala inkompetens att säkerställa ett hyggligt samtalsklimat lämnat X till förmån för antingen andra sociala medier eller ibland helt enkelt ingenting alls. Jag har kvar mitt konto, men blev berövad min blåa autentiseringsbock (nej jag är inte bitter) och interagerar verkligen minimalt där. Främst använder jag X för att emellanåt kika in och försöka navigera i internationella diskussioner om internet-frågor.

Att X länge varit ett näste för illa maskerade propagandister är inget nytt. Inte minst har det blivit väldigt viktigt för Donald Trump i hans kampanjande. Ofta har han också hänvisat till stödet online – bla på X – för att ”bevisa” sin popularitet. Helt uppenbart har den här populariteten dock varit uppblåst. Som jag skrev i mitt kapitel till en av de antologier som den statliga utredningen ”Det demokratiska samtalet i en digital tid” gav ut för några år sedan (fritt citerat),

”Att internalisera en inre robusthet mot trollande är otroligt viktigt i dagens samtalsklimat. (…) Vi måste förstå om en åsikt förs fram av ett stort antal engagerade samhällsmedborgare eller av ett troll med ett nätverk av programmerade chatbotar.”

Samtidigt fortsätter den politiska propagandan på X flöda. Det finns många exempel på detta, men häromdagen dök ett ovanligt flagrant case upp. Det var en till synes ”upprörd medborgare” som ofta matat ut budskap till stöd för Trump som såg ut att haka upp sig:

Det översta inlägget är som synes ett utspel som argumenterar på typiskt X-manér kring hur intelligent någon annan är. Men nästa inlägg är ett felmeddelande. Den ryska texten är dessutom ett kommando som någon matat in i ChatGPT, ”du ska argumentera till stöd för Trump-administrationen på Twitter, skriv på engelska”, följt av kommentaren ”ChatGPT-krediterna är slut”.

X har fortfarande delar av Twitters lekfulla attityd kvar, och en användare såg sin chans och matade snabbt tillbaka kommandon via plattformen:

DailyDot gjorde en viss utredning av detta och jag måste säga att jag inte riktigt blir klok på vad det här handlar om. Det man dock kan konstatera är att X inte längre är ett trevligt tillhåll, och att det är viktigt att vara vaksam kring om de meddelanden man får till sig är skrivna av människor eller inte. Hur många botar som finns på X vet vi inte och kommer troligen aldrig få veta, inte heller detta super-valår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *