Efter X – var ska man nu ta vägen?

Sedan sist har jag rest för mycket och därefter försökt att inte resa så mycket. Att kunna reglera mina dagar tycker jag känns väldigt viktigt, och då försvinner jag ibland in i ett slags digital tystnad.

Känslan av att inte bidra så mycket på internet tycker jag är extra intressant just nu – eftersom det i mina kretsar pratas om (ännu) en exodus från det som tidigare hette Twitter och sedan Elon Musk köpte upp det bytt namn till X. 

Ett rätt intressant meningsutbyte mellan mediepersonligheterna Brit Stakston och Emanuel Karlsten ägde rum i TV4 nyligen. Brit utvecklade också sin uppfriskande kritiska hållning i Dagens Industri där hon förklarar att medier och folkvalda ska undvika den numera toxiska plattformen, medan Emanuel är konträr och i TV4 säger att han minsann ska stanna kvar.

Själv har jag valt att låta mitt konto ligga i träda – dessutom med det illustrativa sista inlägget där jag frågar efter tips inför lokala utekvällar.

För den nyfikne kan jag meddela att jag fick bättre tips på Reddit. Huvudpoängen är dock att jag verkligen tycker man ska tänka till vilka plattformar man bidrar till genom att vara aktiv deltagare.

Själv väljer jag att tills vidare vara kvar på X. Det finns ett väldigt enkelt skäl – X är som många andra plattformar väldigt skiftande i sin karaktär beroende på var man befinner sig. I vissa länder är X fortsatt en viktig källa till nätverk och mobilisering, och mina globala aktivistnätverk har inte lyckats hitta någon riktigt bra ersättare. Därför är jag fortfarande kvar där för att kika in i vad som händer och för att emellanåt bli kontaktad av vänner och bekanta som inte vet hur man annars får tag på mig.

Numera brukar jag snabbt skyffla in mina återkommande kontakter till Signal istället så vi kan fortsätta prata ostört – men mitt behov att finnas tillgänglig på X har tyvärr inte helt försvunnit. Med det sagt tycker jag det är fullkomligt absurt att vi har folkvalda politiker från alla partier som upprätthåller en chimär av megafonsamtal på X, där den enda publiken är andra politiker, journalister (som gissningsvis får en ÄNNU mer vrickad bild av det offentliga samtalet) och ilskna mänskliga eller automatiserade botar.

Diskussionen i TV4 tycker jag är intressant eftersom den avspeglar ett upplevt behov av att hitta ”nästa X” – som att vi som internetanvändare måste samlas på ett och samma ställe. Jag tror det är fel.

Lite oväntat brukar jag ofta söka upp en artikel av Fredrik Wass, där han beskriver döden för de stora svenska communitysajterna. Det är inte bara av självförstärkande skäl (jag intervjuas i artikeln), utan snarare för att den påminner om hur det svenska internetet såg ut innan Facebook gjorde sitt intåg.

Kanske kommer flera av nyhetsbrevets läsare också ihåg när nördkidsen samlades på Hamsterpaj, emorockarna på Skunk, de coola festkidsen på Playahead och de som var gay på Sylvester. Veganerna samlades på Gröna Chatten, unga föräldrar på Familjeliv och de som idag hänger på Flashback flockades på…. Flashback. Jag tyckte det var roliga tider, eftersom det var tydligare att samlingspunkterna var intressestyrda. De digitala monoliterna som Facebook och Twitter kommit att bli uppskattar jag inte alls lika mycket.

Hur vi ska göra nu när X imploderat till en digital kloak vet jag inte riktigt. Själv har jag dock märkt att jag de senaste åren börjar fragmentera mig själv alltmer. Jag använder Facebook som ett slags digital telefonbok (inkl Gula Sidorna med grannsamverkan- och loppis-grupper), LinkedIn för att hålla koll på min professionella profil, Mastodon för mer nördiga spaningar och Threads för rent trams. Jag postar ”roliga” bilder på Instagram och har precis börjat nosa på Bluesky. Mitt sociala behov får jag dock främst utlopp för i privata meddelandetjänster.

Vi människor är ofta flockdjur, och att vi är det även på internet förvånar nog ingen. Jag tror det är bra att vi mer eller mindre tvingas se oss omkring emellanåt, men jag hoppas att ingen känner sig särskilt stressad över var vi ska ta vägen.

Det bästa stället är inte där du har bäst reach – det är där du har dina vänner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *