De Kaminski Digital s24e25


Välkommen till De Kaminski Digital, mitt nyhetsbrev med ambitionen att fördjupa samtalet om IT-politik och bidra med en internationell utblick till diskussionen i skärningen av teknik och mänskliga rättigheter.

I det här nyhetsbrevet kan du läsa:
  1. Hacking Hate vann pris och NMR terrorstämplades
  2. När AI avslöjar Twitter-trollen åt oss
  3. Personligt: Höstplaner
Vill man följa mig på sociala medier kan man med fördel göra det på Threads, Instagram eller Mastodon (jag postar dock mest trams). För jobb-kontakter finns jag också på LinkedIn.

Känner du någon som du tror skulle uppskatta det här nyhetsbrevet? Tipsa dem om att registrera sig på www.dekaminski.se!

Hacking Hate vann pris och NMR terrorstämplades

Ibland måste jag lära mig att hålla koll på trigger-fingret. Jag publicerade förra veckans nyhetsbrev på en torsdag, och skrev då bland annat om filmen "Hacking Hate" om den grävande journalisten My Vingren som följdes av Simon Klose med team när hon jagade de virala nät-nazisterna och ställde plattformar till svars för profiten de gjorde på högerextremt innehåll. Dagen efter, på fredagen, vann filmen pris i Tribeca för bästa dokumentär. Vilken grej!

Juryns motivering är inte dålig:
“The documentary jury awards a film that bravely and fearlessly investigates the misuse of the internet to encourage hate and bias by allowing media giants to profit and foster the continuation of the outrage. On trial are first amendment freedoms that have been violated for profit.”

Och i sitt tack-tal poängterade även Simon vilka viktiga värden som står på spel:
– I am extremely grateful to receive this award right now, in this critical moment when journalism, freedom of expression and democracy are threatened. I think we need to hold tech platforms accountable for reinforcing and profiting from right-wing extremism and thus helping right-wing populist parties gain ground all over the world.

Det är verkligen jätteroligt. Och inte minst är det väldigt timely. Ungefär samtidigt kom nämligen också det kanske lite oväntade beskedet att USA terrorstämplar Nordiska Motståndsrörelsen, NMR. Att NMR är hårdföra nazister är väl klart för de flesta, men att USA terrorklassat dem - med tre personer dessutom personligt namngivna - höjer verkligen insatserna för alla inblandade. Det amerikanska memot är väldigt tydligt formulerat och CNN har också en förklarande artikel publicerad.

Vad jag förstår var det som till slut på att fick bägaren att rinna över att NMR flyttat sin uthängningshemsida till ett amerikanskt webhotell. Sidan har blivit nedstängd i land efter land eftersom den helt utan grund hänger ut enskilda individer och deras familjer, fabricerar anklagelser mot dem och uppmuntrar till våldsamma handlingar. När sidan till slut landade på amerikansk digital mark slog snaran till. Nu blir det väldigt svårt för de tre namngivna personerna men troligtvis också för andra personer som formellt kopplats till NMR. Mathias Wåg skriver bra om det här i ETC - och ger där också läsaren också en väldigt viktig historielektion för att man ska förstå allvaret i NMR:s verksamhet.

Det är för mig oklart om det är relaterat, men som av en händelse försvann en av de personer som namngivits från X ungefär samtidigt som nyheten kom:
Det fick mig att förstå att det framöver också troligtvis kommer bli svettigt för NMR och deras kumpaner online. Amerikanska nättjänster kommer inte vara tillgängliga för dem att använda och plattformarna kommer inte kunna erbjuda dem konton. Även banker, flygbolag och andra bolag kommer väl antagligen behöva stänga sina dörrar för nazisterna. Eller som Mathias Wåg skriver i artikeln jag länkar ovan:
Terrorklassningen innebär sanktioner för Nordiska motståndsrörelsen och de tre ledarna. De kommer inte kunna göra ekonomiska transaktioner med amerikanska medborgare och företag eller inneha egendom i USA. Den första märkbara effekten kommer bli att flera nätplattformar kommer avsluta alla tjänster NMR använder sig av. En mer långtgående effekt blir att NMR nu kommer att behandlas som internationell hotaktör i underrättelsesammanhang, vilket kommer att skärpa bland annat säkerhetstjänstens behandling av dem även i Sverige.

Att terrorklassningen kom samtidigt som Hacking Hate fick ta emot ett prestigefyllt pris är förstås bara en slump. Men erkänn, en rätt fin slump?

När AI avslöjar Twitter-trollen åt oss

När Elon Musk köpte upp Twitter och oväntat fort stöpte om det till X gjorde jag en rad utspel. De flesta handlade om att ett av Musks första drag var att lägga ner det insynsråd - Trust & Safety Council - som jag som ende svensk var del av. Jag kallade det bland annat en "allvarlig förtroendeskada" att man inte tog mänskliga rättigheter på allvar:
Framtiden för Twitter som en trygg och säker plattform för alla är mer osäker än någonsin. Det är uppenbart att Twitter under Musks ledning vill göra sig av med kritiker. Nedläggningen av rådet innebär en allvarlig förtroendeskada för Twitter, i en tid när tilliten för de stora plattformarnas engagemang för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter är viktigare än någonsin.

Jag pratade också om hur de rättighetsbaserade samtalspartner Twitter haft under många år nu blev ghostade, förklarade hur Musks galenskap devalverade värdet för Twitter som produkt och liknade Twitters dalande resa vid en långsamt pågående bilkrasch.

Nu har det gått en tid, Twitter heter sedan länge X. Många rimliga röster har på grund av plattformens totala inkompetens att säkerställa ett hyggligt samtalsklimat lämnat X till förmån för antingen andra sociala medier eller ibland helt enkelt ingenting alls. Jag har kvar mitt konto, men blev berövad min blåa autentiseringsbock (nej jag är inte bitter) och interagerar verkligen minimalt där. Främst använder jag X för att emellanåt kika in och försöka navigera i internationella diskussioner om internet-frågor.

Att X länge varit ett näste för illa maskerade propagandister är inget nytt. Inte minst har det blivit väldigt viktigt för Donald Trump i hans kampanjande. Ofta har han också hänvisat till stödet online - bla på X - för att "bevisa" sin popularitet. Helt uppenbart har den här populariteten dock varit uppblåst. Som jag skrev i mitt kapitel till en av de antologier som den statliga utredningen "Det demokratiska samtalet i en digital tid" gav ut för några år sedan (fritt citerat),
Att internalisera en inre robusthet mot trollande är otroligt viktigt i dagens samtalsklimat. (...) Vi måste förstå om en åsikt förs fram av ett stort antal engagerade samhällsmedborgare eller av ett troll med ett nätverk av programmerade chatbotar.

Samtidigt fortsätter den politiska propagandan på X flöda. Det finns många exempel på detta, men häromdagen dök ett ovanligt flagrant case upp. Det var en till synes "upprörd medborgare" som ofta matat ut budskap till stöd för Trump som såg ut att haka upp sig:
Det översta inlägget är som synes ett utspel som argumenterar på typiskt X-manér kring hur intelligent någon annan är. Men nästa inlägg är ett felmeddelande. Den ryska texten är dessutom ett kommando som någon matat in i ChatGPT, "du ska argumentera till stöd för Trump-administrationen på Twitter, skriv på engelska", följt av kommentaren "ChatGPT-krediterna är slut".

X har fortfarande delar av Twitters lekfulla attityd kvar, och en användare såg sin chans och matade snabbt tillbaka kommandon via plattformen:
DailyDot gjorde en viss utredning av detta och jag måste säga att jag inte riktigt blir klok på vad det här handlar om. Kanske är det bara någon stackare som försöker (och lyckas) spela lustig!

Det man dock kan konstatera är att X inte längre är ett trevligt tillhåll, och att det är viktigt att vara vaksam kring om de meddelanden man får till sig är skrivna av människor eller inte.

Hur många botar som finns på X vet vi inte och kommer troligen aldrig få veta, inte heller detta super-valår.

Personligt: Höstplaner

Nu börjar mina höstplaner så sakteliga ta form. Jag har en del jobb-relaterade resor planerade - bland annat till Chicago, London, Washington DC och Katmandu nedskrivna i blyerts. Men också en del mer publika saker, av någon anledning det mesta i september:
  • Den 13 september föreläser jag för Region Skånes Folkbibliotek under deras utbildningsdag med beredskapstema. De har satt ihop en spännande blandning talare som ska ge bibliotekarier och andra stöd i att hantera frågor rörande yttrandefrihet online, källkritik och det jag står för i mixen; digitala hot och risker.
  • Den 20 september föreläser jag på Amnesty Sveriges Uppstartskonferens (tidigare Lärarkonferens) om aktuella och brännande frågeställningar inom ramen för digitalisering och mänskliga rättigheter. Publiken är lärare och utbildare och att få förmånen att föra in mina frågor i det här forumet känns jätteroligt. Så här beskriver man min föreläsning i programmet:
  • Den 24-29 september åker jag sedan till Portugal för Global Gathering. Det är en global konferens om digital aktivism som arrangeras årligen. Tidigare version av samma konferens hette Internet Freedom Festival. Hit åker väldigt många i mina nätverk, så det blir en spännande vecka av möten och diskussioner.
Mer om de här eventen kommer längre fram, när det finns mer att dela och berätta.
Email Marketing Powered by MailPoet